<a href="https://lilypie.com/"><img src="https://lbym.lilypie.com/QiAXp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Kids Birthday tickers" /></a>

abubabu

Jelenetek Abu, Babu (vegyespáros ikrek), Hármaska (fiú), Négyeske (lány) és szülei humortól sem mentes életéből, gondolatok az ikrességről és a lét elviselhetetlen könnyűségéről.

Friss topikok

Linkblog

A blogban megjelent minden tartalom a szerző(k) szellemi tulajdonát képezi, melyet szerzői jogok védenek. Kérlek, engedély nélkül ne használd fel őket! Hasznos olvasást!

Lilypie Kids Birthday tickers

2017.09.17. 15:34 AbuBabu anya

"Hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei"

Sokat gondolkodtam, mi legyen ennek a blognak a sorsa. Talán, mert 7 éve írom, és a hetes az átalakulás, az újragondolás éve. És, mert az eredeti cél, az ikrek és Hármaska és szülei életmozzanatain túlnőtt a tartalom, a kereső számára olykor más írások is felkerülnek. Még nem döntöttem, hiszen a személyesség és a publikáció, egyéb "közlés" elválaszthatatlanok. Hogy újra ezen is elgondolkodtam, az egy aktualitás: a lombik-kérdés és a bűn kérdése.
Kezdem ott, hogy már a legelején sem értettem, és bár túltettem magam rajta, nagyon zavar, hogy magyarázkodnom kellett, és azóta is téma, hogy hogyan "készültek" Abu és Babu. Hagyományosan, de miért kérdés mindez? És miért kérdeztek tovább, hogy nem álltam-e bármiféle orvosi kezelés alatt, stb., stb. . Nem, de még egyszer: miért kérdés mindez? És miért kérdés újra, számomra, református keresztyén számára, amikor a római katolikus egyház egyes vezetői és pszichológus kavarta meg az állóvizet és minősítette bizonyos értelemben negatívan a lombik-programot és/vagy az így született gyermekeket, az érintett családokat?
Nagyon zavar, hogy céltévesztett vagy hibás kiindulópontú megközelítésekkel találkoztam eddig. Senki nem kérdezte, nem vizsgálta, hogy mik az okai a tudomány mai állása szerint a meddőség különböző állapotainak. Szinte senki sem gondolkodott, hogy hol van mindebben Isten. És szinte mindenki csak abból a szempontból tekintett az érintett családokra, hogy így juthatnak saját, vér szerinti gyermekhez, ennek a "hozzájutásnak" az örömeit és hátrányait sorolva... .
Ekkor jött elém a vakon született ember szombatnapi meggyógyításának története: 
"Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?” Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei." (Jn 9,2-3).
Annyira összetettek a meddőség testi-lelki okai, hogy mindenki számára jó lenne, ha a jézusi megközelítést "alkalmazná" a kérdésre. Mert ha így tekintenénk a lombik-programra, akkor talán hajszálnyival könnyebb lenne az érintettek helyzete is, de akkor a helyes kérdéseket is fel tudnánk tenni, és talán az okokat is csökkenteni tudnánk. Nem beszélve a következményekről: kiegyensúlyozottabb, lelkileg egészségesebb családok élnének mellettünk.
Egyetlen okot emelnék most ki, amit nagyon hiányolok a témáról való kommunikációban, de ami pontosan megragadja a "Ki vétkezett" kérdést: bizonyítottan káros a környezetünk a termékenységre - nemcsak a fogamzásgátló gyógyszerek maradványai az ivóvízben, hanem a sok vegyszer, a táplálkozásunk, a ruházkodásunk. A bűn, az Istentől való elszakadás életünk minden területére kihat, de ezért elítélni néhány családot - csak a bűnt szaporítjuk, a Pusztító munkáját segítjük elő.
Csodálatos, hogy sokak, generációt bűne ellenére is újra és újra látható Isten dicsősége, születik lombikkal (vagy más beavatkozással) fogant gyermek, és "azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abubabu.blog.hu/api/trackback/id/tr1612871130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása